Bilim ve Teknoloji

Lityumun Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri

Lityum (Li), Atomik numarası “3” olan bir kimyasal element ve atom ağırlığı 6.941. Lityum doğada iki kararlı nüklit şeklinde bulunur: 6Li (kütle olarak% 7.6) ve 7Li (% 92.4). Lityum periyodik tabloda ikinci sütunda, ilk grupta yer almaktadır. Element alkali metallere aittir. Bileşiklerde, lityum + 1’in oksidasyon durumunu gösterir. Basit bir madde biçiminde lityum, plastik, açık gümüş bir metaldir.

Lityumun kimyasal ve fiziksel özellikleri

Lityum, en hafif metaldir. 0.534 g / cm³ yoğunluğa sahiptir. 180 ° C’lik bir sıcaklıkta erir, 1330 ° C’lik bir sıcaklıkta kaynar.

Lityum çok aktiftir. Normal şartlarda havadaki oksijen ve nitrojen ile reaksiyona girer . Bu nedenle, lityum, etkileşim ürünlerinin karanlık bir kaplamasının oluşmasıyla havada hızla oksitlenir. Reaksiyon denklemleri:

4Li + O₂ = 2Li₂O;

6Li + N₂ = 2Li₃N.

Lityumun keşfi

Lityum 1817’de İsveçli bilim adamı Arfvedson tarafından keşfedildi. İlk olarak, kimyager petalit mineralinde bir element keşfetti.

1818’de Alman kimyager Gmelin, ilk olarak lityum tuzları için kırmızı bir renk özelliği alevini gözlemledi . 1821’de İngiliz kimyacı William Thomas Brand, metali elektrolizle çıkarmayı başardı. 1855 yılında erimiş kloridin elektroliziyle daha fazla lityum elde edilebilir. Reaksiyon denklemi:

2LiCl = 2Li + Cl₂.

Lityum yer kabuğunda dağılır, içindeki metal miktarı kütle olarak yaklaşık % 3’tür. Lityum esas olarak bu minerallerde bulunur: petalit, spodumen, lepidolit ve ambligonit.

Lityum: oksijen ile reaksiyon, metal kullanımı

Alkali metaller ve bunların bileşikleri mühendislikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Nükleer güç mühendisliğinde lityum kullanılır. Özellikle, 6 Li izotopu, trityum üretimi için bir endüstriyel kaynak olarak hizmet eder ve 7 Li izotopu bir soğutucu olarak kullanılır. LiF, alüminyum ergitme için kullanılır . Lityum ve bileşikleri, roket yakıtına katkı maddeleri olarak da kullanılır.

Lityum bileşikleri içeren yağlayıcılar, özelliklerini yükseltilmiş sıcaklıklarda muhafaza eder. Lityum hidroksit, alkalin pillerin elektrolitinin bir parçasıdır ve böylece hizmet ömürleri iki ila üç kat daha uzundur. Lityum ayrıca kimya endüstrisinin seramik, cam ve diğer dallarında da kullanılır. Genel olarak modern teknolojideki önemi açısından bu metal en önemli unsurlardan biridir .

Lityumun oksijen ile tepkimesi, bir erime noktası 1438 ° C olan ve yaklaşık 2600 ° C’lik bir kaynama noktasına sahip renksiz bir kristal madde olan bir LiO oksitin oluşmasına yol açar. Lityum oksit, 200 ° C’nin üzerindeki bir sıcaklıkta metalik lityumun doğrudan oksidasyonu ile ve ayrıca LiOH hidroksit, LiNO ниn nitrat ve LiNO карбо karbonatın ayrışmasıyla elde edilir.

Lityum oksit Li₂O hidroksit, LiOH oluşturmak için su ile kolayca reaksiyona girer. Bu reaksiyona güçlü ısıtma eşlik eder; LiOH, CO₂’yi havadan absorbe ederek bir karbonat, Li₂CO₃ oluşturur.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu