İletim ve Dağıtım

Korona Halkası Nedir?

Korona halkaları, burçların ve izolatör tellerinin ucuna sabitlenen toroidal şekilli metal halkalardır. Anti-korona halkaları olarak da adlandırılırlar. Korona halkaları, yüksek voltajlı elektrik hatlarında meydana gelen korona deşarjını önlemek için kullanılır. Korona deşarjı veya korona kaybı, güç kaybına neden olan çok yüksek gerilim hatlarında önemli bir sorundur. Korona deşarjını azaltmanın bir yolu korona halkaları kullanmaktır.

Korona halkaları nasıl çalışır?

Korona deşarjı, iletkenlerin yüzeyindeki elektrik alanı (potansiyel gradyan) kritik bozucu voltaj olarak adlandırılan kritik bir değeri aştığında meydana gelir. Kritik bozucu voltajın değeri, atmosferik koşullara göre değişir. Değeri kabaca 30 kV / cm’dir. Eğriliğin en keskin olduğu en büyük elektrik alanı. Bu nedenle, korona boşalması önce eğriliğin en büyük olduğu noktalarda, yani süspansiyon noktalarında, köşelerde ve kenarlarda meydana gelir. Korona halkaları, korona oluşumunu önlemek için bu noktalara takılır.

Korona deşarjının meydana gelebileceği noktaları çevreleyen bir korona halkası iletkene elektriksel olarak bağlanır. Bu nedenle, korona halkası, pürüzsüz yuvarlak şekli nedeniyle elektrik alanını (veya yükü) daha geniş bir alana dağıtır. Bu nedenle, potansiyel gradyanı kritik yıkıcı değerin altına düşürür.

Üreticiler genellikle 230 kV üzerindeki hatlar için dizi izolatörlerinin iletken ucuna ve 500 kV için izolatörün her iki ucuna alüminyum korona halkalarının takılmasını önermektedir.

İletim Hatlarında Korona Etkisi
Korona halkasında korona boşalması Resim kaynağı: Wikimedia commons

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu