Bilim ve Teknoloji

Oksijen Nedir?Oksijenin Kimyasal Özellikleri

  • Oksijen Sembolü: O
  • Atomik numara: 8
  • Atom ağırlığı: 15,999
  • Sınıflandırma: Gaz ve ametal
  • Oda Sıcaklığındaki Faz: Gaz
  • Yoğunluk: 1.429 g / L
  • Erime noktası: -218,79 ° C, -361,82 ° F
  • Kaynama noktası: -182.95 ° C, -297.31 ° F

Oksijen, hayatta kalmak için yeryüzündeki yaşam formlarının çoğunun ihtiyaç duyduğu önemli bir unsurdur. Evrendeki en bol üçüncü element ve insan bedenindeki en bol elementtir. Oksijen 8 elektron ve 8 protona sahiptir. Periyodik tabloda sütun 16’nın üstünde bulunur.

Oksijen döngüsü Dünyadaki yaşamda önemli bir rol oynar. Oksijen döngüsü hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Oksijenin Özellikleri

Standart koşullar altında oksijen, iki oksijen atomundan (O 2 )  moleküllerden oluşan bir gaz oluşturur . Buna diyatomik gaz denir. Bu formda oksijen renksiz, kokusuz, tatsız bir gazdır.

Oksijen ayrıca allotrop ozon olarak da mevcuttur (O 3). Ozon, yeryüzünün atmosferinin üst bölgesinde, bizi güneşin zararlı ışınlarından korumamıza yardımcı olan ozon tabakasını oluşturan bölgede bulunur .

Oksijen, saf halde çok reaktif bir elementtir ve diğer birçok elementten bileşikler yapabilir. Oksijen suda kolayca çözülür.

Dünyada oksijen nerede bulunur?

Oksijen her tarafımızda bulunur. Dünya gezegenindeki en önemli unsurlardan biridir. Oksijen, Dünya atmosferinin % 21’ini ve Yerkabuğunun kütlesinin % 50’sini oluşturur. Oksijen aynı zamanda su yapan atomlardan biridir (H 2 O).

Oksijen, Dünya’daki yaşamın önemli bir elementidir. İnsan vücudunda vücudun kütlesinin yaklaşık % 65’ini oluşturan en bol elementtir.

Oksijen nerede kullanılır?

Oksijen, solunum (nefes alma) sürecindeki hayvanlar ve bitkiler tarafından kullanılır . Solunum problemi olan insanlara ilaç tedavisi için oksijen depoları kullanılmaktadır. Ayrıca astronotlar ve tüplü dalgıçlar için yaşam desteği olarak kullanılırlar.

Endüstride kullanılan oksijenin çoğunluğu çelik imalatında kullanılmaktadır. Diğer uygulamalar arasında plastik gibi yeni bileşikler yapılması ve kaynak için çok sıcak bir alev oluşturması yer alır. Sıvı oksijen, roket yakıtı yapmak için sıvı hidrojen ile birleştirilir.

Oksijen ismi  nereden geldi?

Oksijen ismi, “asit üreticisi” anlamına gelen Yunanca “oksijen” kelimesinden gelmektedir.Eski kimyagerler oksijenin tüm asitler için gerekli olduğunu düşündüler.

İzotopları

Oksijenin üç kararlı izotopu vardır. Sabit oksijenin % 99’undan fazlası, izotop oksijen-16’dan oluşur.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu