Bilim ve Teknoloji

Yapay Zeka Nedir?

Yapay Zeka ( AI ), insan aklını , yani insanın karakteristiği olan zekayı simüle edebilen mekanizmalar ve teknolojik aygıtlarla ilgilenen, Bilgisayar Bilimi araştırmasının bir dalıdır .

Yapay zeka ile ilgili araştırmanın temel amacı, bilgisayarların aynen insanlar gibi “düşünmesini” sağlama, analizler oluşturma, muhakeme etme, anlama ve farklı durumlara cevap alma fikrine dayanır.

Sorunları rasyonel bir şekilde çözmekle kalmaz, aynı zamanda yapay zeka çalışmaları içindeki en büyük adım, öğrenebilen ve kendini geliştiren sistemlerin geliştirilmesidir. Başka bir deyişle, tıpkı insandaki nörolojik sistemde olduğu gibi, çeşitli parçalanmış bilgilerin birleşiminden yeni anlamlar çıkarmak anlamına gelir.

Bilişsel bakış açısının ötesine geçen yapay zeka teknolojilerini içeren bir başka büyük araştırma tutkusu, insanların yapabildiği her şeyin aynı zamanda makineler tarafından da üretilebilme olasılığıdır.

Yapay zeka fikri bir bilim kurgu öyküsü çizgisine benzeyebilir. Ancak, bu alan üzerindeki araştırma ve gelişmeler  sayesinde, önemli sonuçlar ortaya çıkmaya ve insanların günlük yaşamlarının bir parçası olmaya başlıyor.

Yapay zeka nasıl çalışır?

Yapay zekanın gelişmesi için üç önemli faktörü vurgulayan birkaç teknolojinin birliği gereklidir:

  • Yüksek işlem gücüne sahip makineler
  • Optimize veri modelleri (bilgiyi akıllıca analiz etme ve işleme yeteneğine sahip)
  • Modelleri beslemek için sabit miktarda bilgi.

Teknolojinin beklenmedik eylemler gerçekleştirmesini önlemek için yapay zeka yazılımı geliştiricilerinin izlemesi gereken bazı kanunlar da vardır.

Bu parametreler Robotik Yasaları ya da “Asimov Yasası” (tarihin en önemli bilim kurgu yazarlarından Isaac Asimov’un ismi) esas alınarak oluşturulmuştur. İlkelerden bazıları şunlardır:

Bilginin kısıtlanması: Yapay zekanın öğrenebilecekleri ve yapabilecekleri konusunda bir sınırlama getirir.

Kendi kendini çoğaltması yasaktır: AI’nın çoğalmasını önler, yani yazılımın kopyalarını bağımsız olarak oluşturur.

Etkileşim yasağı: Yapay zekanın yetkisiz kişilerle iletişim kurmasını engeller.

Düzen: Yapay Zeka, cihazın kendi kendini imha etmesine rağmen programlayıcının sisteme girdiği tüm emirlere uymalıdır.

Bu “engeller” yapay zeka katılımı ve katılım alanını sınırlamakta, öğrenilmiş ancak amacına uymayan eylemleri gerçekleştirmesini engellemekte kullanışlıdır.

Yapay zeka örnekleri

Yapay zeka çoğu insanın günlük yaşamında, farkında olmasalar bile mevcuttur. Bazı temel örnekler:

Örneğin Facebook gibi büyük sosyal ağlarda bulunan fotoğraflarda kolay tanınmayı sağlayan teknolojiler . Yapay zeka biçimlerinden oluşurlar; çünkü sistem, kişinin fizyodomisinin özelliklerini hemen hemen tanıyabilir ve o kişinin profili ile ilişkilendirebilir.

Bazı yazılımların, edindiği deneyimlerle kullanıcılarının tercihlerini “öğrenme” yeteneği , yapay zekanın önemli bir örneği olarak kabul edilebilir.

İPhone Siri gibi görevleri gerçekleştirmek için ses işlemeyi kullanan cihazlar, AI’nın insanların günlük yaşamlarında nasıl bulunduğuna bir başka örnektir.

Yapay Zekanın Avantajları ve Dezavantajları

Olumlu yönleri

Yapay zeka makinelerinin kullanımı, insanların problemleri çözmelerine ve aramaları daha hızlı ve daha az hatayla hızlandırmaya yardımcı olabilir .

AI, günlük yaşamı daha pratik hale getirebilir, çünkü farklı durumları yorumlamak ve cevapları veya çözümleri her bir özelliğe göre uyarlamak için programlandığından.

Yapay zekaya sahip cihazlar, okyanusun derinliklerinde veya uzayda keşifler gibi ulaşılması zor yerlerde de yararlı olacaktır.

Olumsuz yönleri

Makineler hala insan zekasının ne olacağı kavramından çok kısa olsa da, bilim adamları çok uzak bir zamanda yapay zekanın insanlık için bir tehdit olabileceğini düşünüyor.

Stephen Hawking ve Elon Musk gibi bilimin içinde yer alan araştırmacı ve kişiliklere göre, özerk bir şekilde hareket etme ve “düşünme” yeteneğine sahip teknolojinin ortaya çıkması , risk almak, insanları aşmak ve hükmetmek anlamına gelebilir. insanoğlunun yönettiği bir medeniyetin varlığı.

Bu korkuya ek olarak, yapay zekanın, bazı alanlardaki profesyonellerin makinelerle yer değiştirmesi gibi gelecekte dezavantajları olabilir.

Yapay zeka teknolojisi, gelecekteki insanların zihinsel sürecine çok benzerse, etik meseleler de bir problem olabilir.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu