Bilim ve Teknoloji

Silikon Elementinin Kimyasal Özellikleri

Silikon, periyodik tablonun 14. sütunundaki 2. elementtir. Metalloidlerin bir üyesi olarak sınıflandırılmıştır. Silikon, evrendeki sekizinci en bol elementtir ve oksijenden sonra Yerkabuğunda bulunan ikinci en bol elementtir. Silikon, dış kabukta 14 elektron ve 4 valans elektronuna sahip 14 protona sahiptir.

Silikonun Özellikleri

  • Sembolü: Si
  • Atomik numara: 14
  • Atom ağırlığı: 28,085
  • Sınıflandırma: Madene benzer
  • Oda Sıcaklığındaki Faz: Katı
  • Yoğunluk: Cm küp başına 2.329 gram
  • Erime noktası: 1414 ° C, 2577 ° F
  • Kaynama noktası: 3265 ° C, 5909 ° F

Standart koşullar altında silikon katıdır. Rastgele formda kahverengi bir toz gibi görünür. Kristalli formda, kırılgan ve güçlü bir gümüş – gri metalik görünümlü malzemedir.

Silikon yarı iletken olarak kabul edilir, yani bir yalıtkan ve iletken arasındaki elektronik iletkenliğe sahiptir. İletkenliği sıcaklık ile artar. Bu özellik silikonun elektronikte değerli bir element olmasını sağlar.

Dört valans elektronu ile silikon, dört kabuk elektronunu bağlayan kovalent veya iyonik bağlar oluşturabilir. Aynı zamanda, nispeten inert bir elementtir ve katı formunda oksijen veya su ile reaksiyona girmez.

Dünyada silikon nerelerde bulunur?

Silikon, Dünya’nın kabuğunun yaklaşık % 28’ini oluşturur. Genellikle serbest formda yeryüzünde bulunmaz, ancak genellikle silikat minerallerinde bulunur . Bu mineraller Dünya’nın kabuğunun % 90’ını oluşturur. Yaygın bir bileşik silikon dioksit (SiO olan 2. daha yaygın silika olarak da bilinir). Silika, kum, çakmaktaşı ve kuvars gibi farklı formları alır.

Diğer önemli silikon mineraller ve kayaçlar arasında granit, talk, diyorit, mika, kil ve asbest bulunmaktadır. Öğe ayrıca opal, agat ve ametist içeren taşlar içinde bulunur.

Silikonun Kullanım Alanları

Silikon çeşitli uygulamalarda ve materyallerde kullanılır. Silikonun çoğu uygulaması silikat minerallerini kullanır. Bunlar arasında cam (kumdan yapılmış), seramik (kilden yapılmış) ve aşındırıcılar bulunmaktadır. Silikatlar ayrıca beton ve sıva yapımında kullanılan Portland Çimentosu yapımında da kullanılır.

Silikon ayrıca silikonlar olarak adlandırılan sentetik bileşikler yapmak için kullanılır. Silikonlar yağlama maddeleri, gresler, kauçuk malzemeler, su yalıtım malzemeleri ve kalafatlar yapmak için kullanılır.

Saf silikon, elektronik için yarı iletken çiplerin üretiminde kullanılmaktadır. Bu çipler bilgisayar, televizyon, video oyun konsolları ve cep telefonları gibi günümüzün elektroniklerinin beyinlerini oluşturur.

Silikon ayrıca metal alaşımlarında alüminyum, demir ve çelik ile birlikte kullanılır.

Silikonu Kim Keşfetti?

Fransız kimyager Antoine Lavoisier , 1789’da madde kuvartzunda yeni bir element olabileceğini öne süren ilk bilim adamlarından biriydi. Daha sonra bilim adamları, kuvars üzerinde çalışmaya devam ettiler, ancak ilk olarak elementi silisyum izole eden ve bir örnek üreten İsveçli kimyacı Jons Jakob Berzelius’du.

Silikon ismini nereden aldı?

Bu isim Latince “silicus” kelimesi “çakmaktaşı” anlamına gelir. Çakmaktaşı, silikon içeren bir mineraldir.

İzotopları

Silikon, üç kararlı izotoptan birinde doğal olarak oluşur: silikon-28, silikon-29- ve silikon-30. Silikonun yaklaşık % 92’si silikon -28’dir.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu