Bilim ve Teknoloji

Dokunmatik Ekran Nasıl Çalışır?

Günümüzde başta cep telefonu ve tabletler olmak üzere birçok elektronik cihazda dokunmatik ekranlar görmek mümkün. Gün içinde 100’lerce kez  karşılaştığımız bu teknolojinin nasıl çalıştığını merak ettinizmi ? Cevaplarını ve kafanızdaki soru işaretlerini gidermeniz için bu yazı tam size göre.

Son zamanlarda sıkça kullanılan dokunmatik ekran teknolojisi aslında çokta yeni bir teknoloji değil çıkışı 1940 lı yıllara dayanmakta. O yıllarda özel bazı laboratuarlarda ilk örnekleri geliştirilmiş olan bu teknoloji ticari olarak 20.yy sonlarına doğru sunulmaya başlamıştır.

Dokunmatik Ekran Tipleri

  • Rezistif dokunmatik panel
  • Kapasitif dokunmatik panel
  • Kızılötesi dokunmatik panel

Bu panel çeşitlerinin özellikleri ise şöyledir;

Rezistif Dokunmatik Panel Çalışma Prensibi

Rezistif-Dokunmatik-PanelDokunmatik ekranlarda en çok rastlanan tür, rezistif ekranlardır. Modern telefon, tablet ve trackpad’ler dışındaki birçok dokunmatik ekran, aslında resistiftir. Bu tür ekran, adından da anlaşılabileceği gibi dirençseldir ve ekranın tepki vermesi için ona baskı uygulamanız gerekir.

Rezistif ekranlarda ince bir boşlukla ayrılan iki ince katman bulunur (ancak bu ekranlarda başka katmanlar da vardır). Bu iki katman da tek yüzünde bir kaplamaya sahiptir. Bu kaplamalar birbirine dönüktür. Bu iki katman birbirine dokunduğunda elektrik iletilir ve dokunma, bir sinyal olarak işlenir.

Bu nedenle rezistif ekranlarda eldiven, tırnak, kalem ve yeteri baskıyı oluşturacak herhangi bir nesneyi kullanabilirsiniz.Bu panel tipi su toz gibi dış etkenlerden etkilenmez dayanıklıdır.Ancak daha fazla kuvvet uygulamanız gerekir ve buda hassas çalışmayı zorlaştırır.

Kapasitif Dokunmatik Ekran Çalışma Prensibi
Kapasitif Dokunmatik Ekran Çalışma Prensibi

Kapasitif Dokunmatik Ekran Çalışma Prensibi

Kapasitif dokunmatik ekranlar rezistif dokunmatik ekranlara göre biraz daha farklı bir sistemle çalışırlar. Ekranın yapısı aslında daha basittir rezistif ekrana göre, saydam iletkenle kaplı yalıtkan malzeme. Yalıtkan malzemenin cam olması bu ekranı dayanıklı kılar.

Kapasitif Dokunmatik Ekranın temel çalışma prensibi Nasıl çalıştığına gelelim. Ekranın dört köşesinden uygulanan gerilimle ekran yüzeyinde elektrostatik alan oluşturulur. Yüzeyin herhangi bir yerine yük depolayabilen bir iletken temas ettirildiğinde bu elektrostatik alanda oluşan değişim köşelere yerleştirilmiş osilatörler tarafından gözlenebilir hale gelir. Osilatörlerden toplanan veriler işlem birimine gönderilerek koordinat verisi haline çevrilir ve sisteme aktarılır.Rezistif ekranla göre daha hassastır buda daha fazla enerji harcamasına yol açar.Parmakla temas sağlamanız gerekir ve rezistif ekranlara göre maliyetlidir.

kiosk
Kiosk

Kızılötesi Dokunmatik Panel Çalışma Prensibi

Aslında bu sistemler arasından en basit görüneni kızılötesi dokunmatik paneldir.Kızılötesi ışık demetleri ekranın bir tarafından diğer tarafına gönderilir, ekranların kenarlarında bulunan kızıl ötesi LED’ler ve foto algılayıcılar sürekli ışık demetinin bütünlüğünü kontrol eder.Işık geliyorsa sisteme 1 gelmiyorsa 0 komutunu gönderir. Tüm eksenlerde aynı işlemler tekrarlanır, böylece iki eksende koordinatlar duyargalarla belirlenmiş olur. Kiokslar ve atm lerde bu sistemi görmek mümkündür.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu