Elektrik Motorları

Rotor Nedir?

Rotor, rotor çekirdeği, rotor sargıları ve şaft dahil olmak üzere motorun dönen kısmıdır.

Rotor Çekirdeği
Rotor Çekirdeği

Rotor çekirdeği – Motorun manyetik devresinin bir parçasıdır. Genellikle 0,5 mm kalınlığındaki silikon çelik sacların delinmesi ve lamine edilmesi ile oluşturulur. Sağda gösterildiği gibi.

Rotor sargısı – Stator manyetik alanını kesmek, indüklenen elektromotor kuvveti ve akımı oluşturmak için kullanılır ve dönen manyetik alanın etkisi altında rotoru döndürmeye zorlanır. Farklı yapılara göre iki türe ayrılabilir: Sincap kafesli ve Sargılı rotor.

Sincap kafesli rotor – Yapısı, aşağıda gösterildiği gibi, rotor çekirdeğinin yuvalarına bakır çubuklar yerleştirilir ve bakır çubukların her iki ucuna iki bakır halka kaynaklanır. Bu şekilde rotor sargısı bir sincap kafesi gibi görünür. Bakırdan tasarruf etmek ve üretimi kolaylaştırmak için. Şu anda çoğu sincap kafesli rotor alüminyum ile yapılmaktadır.

Sincap kafesli rotor
Sincap kafesli rotor

Sargılı rotor – Sargılı rotor, uygun düzenleme ve kombinasyondan sonra stator sargıları gibi üç fazlı simetrik sargılarla yapılır.

Rotor göbeği yuvasına takılır ve sabitlenir. Son olarak üç grup sargı bir yıldız bağlantıyla bağlanır. Üç kurşun tel, sırasıyla sabit şaft üzerindeki üç bakır kayma halkasına bağlanır. Her bir halkada sabit Fırça ve kayma halkası arasındaki temas yoluyla hareketli fırça, rotor sargısını harici varistöre bağlar ve motoru çalıştırır.

Döner şaft – Torku iletmek ve rotorun ağırlığını desteklemek için kullanılır. Genellikle orta karbonlu çelik veya alaşımlı çelikten yapılırlar. Stator ve rotora ek olarak, uç kapaklar, fanlar ve diğer aksesuarlar vardır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu