Güvenlik

Elektrikçiler ve Elektrikli Aletlerle Çalışanlar İçin 21 Güvenlik Kuralı

Güvenli bir çalışma ortamı, tüm potansiyel elektrik tehlikelerini kontrol etmek için her zaman yeterli olmaz. Çok dikkatli olunmalı ve güvenli bir şekilde çalışmalısınız. Güvenlik kuralları, sizin ve başkalarının elektriğin tehlikelerinden kaynaklanan yaralanma veya ölüm riskini kontrol etmenize yardımcı olur.

Elektrik devreleri üzerinde veya elektrikli alet ve ekipmanlarla çalışıyorsanız, aşağıdaki güvenlik kurallarını uygulamanız gerekir:

Elektrik, ciddiyet isteyen bir konudur. Bu nedenle elektrikle ilgili bilginiz yoksa hiçbir elektrikli ekipmana dokunmayınız. Dokunursanız ikinci bir şansınız olmayabilir.

Elektrikçiler ve Elektrikli Aletlerle Çalışanlar İçin 21 Güvenlik Kuralı

1- Enerjili elektrik devreleriyle temastan kaçının. Lütfen bunu zaten biliyorsanız bu kuralla dalga geçmeyin ve kötü bir durum olursa muhtemelen ikinci şansınız olmayacağını unutmayın.

2- Tüm elektrikli cihazlarda canlı veya enerji varmış gibi davranın. Asla nereden enerji gelebileceğini bilemezsiniz.

3- Elektrikli ekipmana dokunmadan  veya onarmadan önce güç kaynağının bağlantısını kesin. Emin olmanın tek yolu.

4- Elektrikli cihazlar üzerinde çalışırken yalnızca yalıtkan olan tutacaklara sahip aletler ve ekipmanlar kullanın.

5- Elektrikli ekipmanla çalışırken asla metal kalem veya cetvel kullanmayın ya da yüzük veya metal saat kordonu takmayın. Bu kuralı unutmak çok kolaydır, özellikle de bazı elektrikli parçaları metal kalemle işaretlerken. Daima farkında olun.

6- Fişe takılı ekipmanı kullanmanız gerektiğinde, ellerinizin kuru olduğundan emin olun ve mümkünse iletken olmayan eldivenler, koruyucu giysiler ve yalıtım tabanlı ayakkabılar giyin.

Örnek : Eldivenler, giysiler ve ayakkabılar.

Kişisel koruyucular
Kişisel koruyucular

7- Tek  elinizle çalışmak güvenli ise tek elinizi kullanın, diğer elinizi yanınızda veya cebinizde tüm iletken malzemelerden uzak tutun. Bu önlem, göğüs boşluğundan akım geçmesine neden olan kaza olasılığını azaltır.

İnsan vücudundan geçen akım hakkında bir şey okuduysanız, bileceksiniz, bu yüzden unutmayın sadece tek elle çalışın.

İnsan vücudundaki elektrik akımı yolu hakkında bir fikriniz yoksa, aşağıdaki teknik makalelerde daha fazlasını okuyun:

8- Soğuk odalarda veya yoğuşmanın muhtemel olduğu diğer alanlarda elektrikli ekipman kullanımını en aza indirin. Ekipmanın bu tür alanlarda kullanılması gerekiyorsa, ekipmanı duvara veya dikey bir panele monte edin.

9- Ekipmanın üzerine su veya kimyasal dökülürse, ana şalter veya devre kesicideki gücü kapatın ve ekipmanın fişini çekin.

10- Bir kişi canlı bir elektrik iletkenine temas ederse, ekipmana, kabloya veya kişiye dokunmayın. Güç kaynağını devre kesiciden ayırın veya deri bir kemer kullanarak fişi çekin.

Zor durum ve durumu daha da kötüleştirmemek için çok sakin olmalısın. Önceki kurallarda olduğu gibi, “Her zaman İLK olarak gücü kesin”.

11- “Karıncalanma” oluşturan ekipmanın bağlantısı kesilmeli ve derhal onarımı yapılmalıdır.

12- Arızalı bir devrede, koruma için topraklamaya güvenmeyin veya başka bir sigorta veya kesiciye, özellikle daha büyük kapasiteli bir sigorta takarak bir arızayı düzeltmeye çalışmayın.

13- Elektrik çarpmasını önlemek için çalışma sırasında kondansatörlerin yakınında çalışmadan önce kondansatörleri boşaltın ve terminallerle kısa devre olmasını sağlayın.

14- Aksi belirtilmedikçe asla başka bir kişinin ekipmanına veya elektrikli kontrol cihazlarına dokunmayın.

15- Tüm elektrik kontaklarını ve iletkenleri, hiç kimsenin kazara temas etmemesi için kapatın.

16- Eller, ayaklar veya vücut ıslakken veya terliyken ya da ıslak bir yerde dururken elektrikli ekipmanı asla kullanmayın.

Örnek: Eldivenler ve ayakkabılar

17- Elektrikli ekipmana dokunmak gerektiğinde ( örneğin;  aşırı ısınmış motorları kontrol ederken ), elinizin arkasını kullanın. Böylece, şok kas kasılmasını aza indirmiş olursunuz.

18- Son derece yanıcı sıvıları elektrikli ekipmanların yakınında saklamayın .

19- Tek hat şemasını ve kablo şemalarını okuyun çalıştığınız hattı öğrenin. Enerjiyi kestiğinizde tersten enerji gelebilecek unsurları göz önünde bulundurun.

20- Gözetimsiz bırakılacak açık deneysel devrelerin ve ekipmanın enerjisini kesin.

21- Elektrikli ekipmanların yanında bol giysiler veya kravat takmayın.

Yanlış davranış örneği
Yanlış davranış örneği
Kaynak
https://electrical-engineering-portal.com/21-safety-rules-for-working-with-electrical-equipment

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu